index
Special for February 20% discount on the 2nd product Special for February 20% discount on the 2nd product Special for February 20% discount on the 2nd product Special for February 20% discount on the 2nd product Special for February 20% discount on the 2nd product Special for February 20% discount on the 2nd product Special for February 20% discount on the 2nd product Special for February 20% discount on the 2nd product Special for February 20% discount on the 2nd product Special for February 20% discount on the 2nd product

PMS Nedir? Neler Tüketilmelidir?

PMS Nedir? Neler Tüketilmelidir?

PMS âdet kanamasından önceki 15 gün içerisinde birkaç gün sürebilen veya 15 gün boyunca devam eden hatta adet başlangıcının ilk günlerine de sarkabilen bir rahatsızlıktır. Eski dönemlerde kadının ‘histerik’ davranışı olarak gözükse de aslında hormonal bir düzensizliktir. Bu dönemde yaşanan sinirlilik, uykusuzluk veya çok uyuma, ödem, yemek yemeye artan eğilim, kilo alımı vb. semptomlar yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Çözüm için yazılan antidepresanlar günü kurtarmak için evet çözümdür ama kalıcı bir çözüm değildir.

Peki yaşadığımız bu semptomları beslenme ile iyileştirebilir miyiz?
Cevabım: Evet!

  • Özellikle bu dönemde kahve ve alkol tüketimine dikkat edin. Sınırlandırın veya tamamen diyetinizden çıkarın.
  • Yeşil yapraklı sebzeler tüketin. Yeşil yapraklı sebzeler demir ve B vitamini içerirler. PMS’i yaşama sebeplerinizden biri de demir eksikliğidir. Bu sebzeleri zeytinyağında soteleyip özellikle soğan, sarımsak ve balzamik ekleyerek tüketin.
  • Ev yapımı yoğurt tüketin. Kalsiyum tüketimi ani değişen ruh halinize yardımcı olacak.
  • Somon tüketin. Burada amacımız D vitamini almak ve PMS etkilerini azaltmak. PMS yaşayan kadınların büyük bir oranında D vitamini eksikliği görülmektedir.
  • Ceviz, çiğ fındık, çiğ badem tüketin. Cips veya çikolatalı barları tercih etmek yerine tuzsuz kuruyemişler tüketin. Bunlar omega-3 yönünden zengindir ve midenizin daha uzun süre tok hissetmesini sağlar.
  • Tatlı patates, balkabağı, kabak kompleks karbonhidratlardır. Yani kan şekeri düzeyinizi kontrol altında tutar. Şekerinizde ani dalgalanmaların olması daha çabuk acıkmanızı sağlar.
  • Esmer pirinç ve makarna tüketin. Bu tam tahıllı ürünler PMS döneminde seratonin yani mutluluk hormonunuzu tekrar harekete geçirecek.
  • Yağsız kırmızı et tüketin. Demir regl öncesi ve regl dönemi için gereklidir. Kırmızı et tüketimi günlük demir ihtiyacını karşılamaktadır.
  • Taze çekilmiş keten tohumuna bu dönemde tabaklarınızda yer verin.
  • Sağlıkla ilgili her konuda olduğu gibi bu durumda da şekerli ve unlu gıdalardan uzak durun.

Magnezyum kullanımı PMS üzerinde hafifletici etki yapar. Etki görebilmeniz için günlük aldığınız dozdan fazlasını almalısınız. Burada yan etki ishal olabilir. Sizi ishal yapan dozun bir alt kademesi muhtemelen vücudunuza etki edecek dozdur. Burada magnezyumun malat, sitrat, glisinat formlarını ve bu formların olduğu kompleks bir form kullanabilirsiniz. Karbonat ve oksit formlarını içermemesine dikkat edin. (Kullanım dozu için mutlaka doktorunuza danışın.)

Multivitamin kullanımı, B6 vitamini, aktif omega-3 yine doktorunuz kontrolünde alınabilecek destekler arasındadır.

Yazı: Uzm. Dyt. Ömür Karamahmut