Yaşlılık Lekeleri Nasıl Geçer?
Yaşlılık lekeleri yaşın ilerlemesiyle birlikte ciltte beliren kahverengi veya siyah lekelerdir. Güneşin zararlı etkileri, genetik faktörler ve cildin yaşlanmasıyla ortaya çıkan bu lekeler birçok kişinin cilt sağlığıyla ilgili endişelenmesine neden olabilir. Ancak endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü yaşlılık lekeleriyle baş etmek mümkündür. Doğru bakım ve tedbirlerle cildinizi besleyebilir, lekeleri azaltabilir ve daha genç, ışıltılı bir cilde kavuşabilirsiniz.
Yaşlılık Lekesi Nedir?
Yaşlılık lekeleri genellikle yüz, vücut ve ellerde beliren kahverengi veya siyah lekelerdir. Bu lekeler cilt hücrelerinin yenilenme hızının azaldığı, kolajen miktarının ise azalmaya başladığı genellikle 40 yaşlarından sonra ortaya çıkar.
Cilt elastikiyetini kaybederken kahverengi tonlardaki yaşlılık lekeleri melanin üreten cilt hücrelerinin aktivitesinden kaynaklanır. Bu lekeler tedavi edilmezse daha da koyu bir renk alabilir ve kalıcı hale gelebilir. Yaş alımı ile birlikte cildin kolajen üretimi azalır. Cildin kendini yenileme hızı düşer. Ancak dışarıdan uygulanan etkili cilt bakım ürünleri cildin lekelenmesini önleyebilir ve nem dengesini sağlayarak genç ve sağlıklı bir cilt görünümüne katkıda bulunabilir.
Inside Out Leke Karşıtı Bakım Seti cildinizin sıkılaşmasını sağlar. Daha sıkı, gergin ve pürüzsüz bir cilt görünümü elde etmenizi destekler. Ayrıca cildinizi derinlemesine nemlendirir ve bu nemin uzun süre cildinizde kalmasını sağlar. Lekelenme oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Gözenekleri sıkılaştırıcı bileşenler içerir. Ciltte oluşan kızarıklıkları ve lekeleri düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda cildinizin parlaklığının ve elastikiyetinin artmasını destekler.
Yaşlılık Lekeleri Neden Oluşur?
Yaşlılık lekelerinin ana nedeni zararlı güneş ışınlarıdır. Aşırı güneşe maruz kalmak cildin yaşlılık lekeleri olarak adlandırılan kahverengi tonlu lekelerle kaplanmasına ve mevcut lekelerin daha da koyu bir renge dönüşmesine neden olabilir. Güneş ışınlarına korunmasız maruz kalmak belirli bir yaşın üzerinde yaşlılık lekelerinin ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu durum cildin kendini savunmak için melanin üretimini artırmasından kaynaklanır.
Melanin fazlalığı cildin koyulaşmasına ve yaşlanma lekelerinin oluşmasına sebep olur. Güneş koruyucu kullanmak ve cildinizi düzenli olarak nemlendirmek melanin üretimini kontrol altında tutmaya yardımcı olarak cildin pürüzsüz görünümünü koruyabilir. Bu nedenle güneş koruyucu sadece yaz aylarında değil tüm mevsimlerde düzenli olarak kullanılmalıdır.
Yaşlılık Lekeleri Nasıl Giderilir?
Yaşlılık lekeleri yüz, boyun, sırt ve vücudun belirli bölgelerinde beliren koyu kahverengi lekelerdir. Bu lekeleri gidermek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. İlk olarak cildinizi nemlendirmek ve nem dengesini korumak önemlidir. C vitaminli antioksidan serumlar yaşlanma karşıtı özellikleri sayesinde cildin elastikiyetini artırır ve UV ışınlarına karşı koruma sağlar. Aynı zamanda kolajen üretimini destekleyerek lekelerin giderilmesine yardımcı olur. Cildinizin yenilenmesini desteklemek ve canlı bir görünüm elde etmek için C vitaminli serum kullanabilirsiniz.
E vitamini içeren serumlar da cildinizi iyileştirip hasarı azaltmaya yardımcı olabilir. Bol su tüketmek cilt sağlığını olumlu yönde etkileyen ve canlı bir görünüm kazandıran önemli bir etkendir. Ayrıca doğal yöntemlerden olan Hint yağı, aloe vera gibi yağların kullanımı da yaşlılık lekelerinin azalmasına yardımcı olabilir. İlerleyen ve bakım ürünleriyle düzeltilmeyen durumlar için buz tedavisi ve lazer tedavileri gibi yöntemlere başvurulabilir.
Yaşlılık Lekeleri Kaç Yaşında Başlar?
Yaşlılık lekeleri aşırı güneş altında kalanlarda özellikle ultraviyole ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalanlarda güneş ve yaşlılık lekelerinin görülme olasılığı çok daha fazla olmaktadır. Elde, yüzde, sırt ve boyun gibi vücudun çeşitli bölgelerinde görünen yaşlılık lekeleri genellikle 40’lı yaşlardan sonra görülmektedir. Bazen daha küçük yaşta kişilerde de yaşlılık lekeleri görülmektedir. Bunun sebebi fazla güneşe maruziyet olabileceği gibi genetik faktörlerden de kaynaklanmaktadır.