index
750 TL Üzeri Sepette Yüz Yıkama Jeli Hediye • Yeni Üyelere Özel %10 Ekstra İndirim 750 TL Üzeri Sepette Yüz Yıkama Jeli Hediye • Yeni Üyelere Özel %10 Ekstra İndirim 750 TL Üzeri Sepette Yüz Yıkama Jeli Hediye • Yeni Üyelere Özel %10 Ekstra İndirim 750 TL Üzeri Sepette Yüz Yıkama Jeli Hediye • Yeni Üyelere Özel %10 Ekstra İndirim 750 TL Üzeri Sepette Yüz Yıkama Jeli Hediye • Yeni Üyelere Özel %10 Ekstra İndirim 750 TL Üzeri Sepette Yüz Yıkama Jeli Hediye • Yeni Üyelere Özel %10 Ekstra İndirim 750 TL Üzeri Sepette Yüz Yıkama Jeli Hediye • Yeni Üyelere Özel %10 Ekstra İndirim 750 TL Üzeri Sepette Yüz Yıkama Jeli Hediye • Yeni Üyelere Özel %10 Ekstra İndirim 750 TL Üzeri Sepette Yüz Yıkama Jeli Hediye • Yeni Üyelere Özel %10 Ekstra İndirim 750 TL Üzeri Sepette Yüz Yıkama Jeli Hediye • Yeni Üyelere Özel %10 Ekstra İndirim

Kolajen Nedir? Detaylı Bilgilendirme

Kolajen Nedir? Detaylı Bilgilendirme

Kolajen bizim bağ dokumuzun sağlamlığını ve bir anlamda gerginliği sağlayan bir protein olarak özetlenebilir. Bunu bir lastik yapı gibi düşünebilirsiniz. Cildinizi bir kumaş gibi düşünün. Onun üzerinde de lastik iplikler olduğunu düşünün. Şimdi lastik iplikler eğer gerginse ne olacaktır? O kumaşın gerginliği gayet iyi olacaktır. Eğer o lastikler, gevşemeye başlarsa veya birkaçı kesilirse yavaş yavaş o kumaş buruşmaya başlar. İşte kolajenin yaptığı şey aslında bu. Normalde vücudumuzda bulunan en fazla bulunan protein kolajendir. Bütün proteinlerin büyük bir kısmı kolajenden oluşuyor. Aslında biz kolajeni zaten vücudumuzda sentez ediyoruz. O nedenle doğduğumuzdan itibaren yirmili yaşlara, otuzlu yaşlara kadar böyle pırıl pırıl ciltlerimiz oluyor. Hiç buruşmuyor belki de. Hiç kırışmıyor. Ama otuz yaşından sonra yavaş yavaş senede yüzde bir oranında kolajen sentezimiz yani kolajen üretimimiz azalmaya başlıyor. E bir yandan da kolajen yıkımı artmaya başlıyor.

Neden? Çünkü mesela güneşle karşılaşıyorsun. Aşırı güneşle karşılaştığın zaman güneş işte o kolajen liflerinin harap olmasına neden oluyor Bunun yanı sıra mesela sigara içilmesi. Sigara içilmesi de kolajen liflerinin yapısını bozuyor. Fazla şekerli beslenme de aynı şekilde bozuyor.

Kolajenin farklı çeşitleri mevcut .En fazla duyacağınız kolajen tipleri tip 1, tip 2, tip 3.

Vücudumuzda kolajen sentez ediyoruz demiştik. Yediklerimiz, içtiklerimiz bizim kolajenimizi arttırabilir mi? Dolayısıyla daha güzel görünebilir miyiz? Kemik iliği kolajen barındırır bunu hepimiz biliyoruz. Kemik çorbaları, kemik iliği çorbaları bizi daha böyle genç tutar mı? Aslında yapılan çalışmalar bugüne kadar böyle yiyeceklerin çok da fazla bu konuda yararlı olmadığını gösteriyor. Peki biz normalde nasıl kolajen üretiyoruz? Kolajen glisin ve prolin dediğimiz iki aminoasidin birleşmesinden oluşuyor. Fakat bu birleşme sırasında iki önemli şey işin içine giriyor bu birleşmenin yapışmaz olması için. C vitamini ve bakır. Dolayısıyla beslenmemizde bunlara dikkat etmek lazım. Peki glisin nerede var? Mesela yumurtanın akında var. Dolayısıyla ondan biraz zengin beslenmeyi düşünebilirsiniz. Bakır özellikle kuru yemişlerde var. Birde proline var. En çok tavuk derisinde mevcut. O jelatin yapılarda var. Dolayısıyla aslında sağlıklı ve dengeli besleniyorsak kolajeni genelde yapıyoruz. Yıllar içinde yavaş yavaş daha az yapmaya başlıyoruz ve kullandığımız kötü alışkanlıklardan dolayı aşırı güneşe maruz kalmaktan dolayı biz bunları kaybediyoruz.

Kolajeni dışarıdan aldığımız zaman bunun bize güzellik anlamında bir faydası var mı?

Güzellik için, cilt saç tırnak sağlığı için tip 1 tip 3 kolajen tercih etmeliyiz. Bu takviyeyi 3 ay boyunca düzenli kullanmalıyız. Güzellik içten dışa ve bütünsel.